Amsterdam-IJmond

Zondag getest in de nieuwe Zeesluis IJmuiden

Loodswezen NL - 19 okt 2021

Zeesluis IJmuiden Procyon

In samenwerking met Rijkswaterstaat vandaag de eerste tests uitgevoerd in de nieuwe Zeesluis IJmuiden. Met ons loodsvaartuig ‘Procyon’ een aantal keer via het Noorderkanaal in- en uitgevaren om samen met het bedienend personeel  van Haven Amsterdam het naderen van de sluis en de invaart te oefenen. Er is de afgelopen maanden veel geoefend op simulatoren en werden diverse e-learnings bestudeerd, dus het was goed nu ‘voor het echie’ deze gigantische sluis in te kunnen varen. Het was prima weer voor de eerste dag van het testprogramma; droog, weinig wind en soms een klein zonnetje.

Speciaal op deze eerste testdag is Matthijs Brinkman (projectleider operationele gereed stelling Zeesluis van Rijkswaterstaat) aan boord gekomen om het testen van dichtbij mee te maken. De komende dagen staan meer testen op het programma en zal de ‘Procyon’ ook een aantal keer door de sluis heen schutten. We kijken met een heel goed gevoel terug op deze eerste testdag.